Metode pentru a tine puricii si capusele la distanta

Atentie, intrusi in perimetrul blanos! Caldura, soare, iarba verde, aer curat, purici si capuse , cam la asta se gandeste fiecare proprietar de animale de companie atunci cand vremea calda isi face simtita prezenta. Dar fii fara griji si bucura-te de toate cele de mai sus alaturide prietenul tau blanos dupa ce citesti articolul de mai jos si il si pui in aplicare!

In primul si in primul rand, neaparat, a nu se trece peste vizita la medicul veterinar pentru (bataia de tobe) – DEPARAZITARE! Interna si externa, este primul pas pe care trebuie sa il facem pentru a ne asigura ca animalele de companie se pot bucura la fel de mult ca noi de vremea calda. Medicul veterinar iti poate recomanda metodele optime de protectie, metode care vor tine cont de varsta, starea de sanatate a animalului de companie, si posibile leziuni la nivelul pielii.

 

Este foarte important sa intelegi ca alegerea metodelor de combatere a parazitilor externi trebuie facuta dupa consultarea medicului veterinar! De asemenea, pentru proprietarii de pisici, produsele destinate raselor canine pot fi chiar letale pentru rasele feline!

 

Metode prin care tinem la distanta puricii si capusele:

1. Pipetele sau bine cunoscuta PICATURA magica sunt una dintre cele mai eficiente metode de combatare a parazitilor externi de tip purici si capuse. Exista diferite tipuri de pipete, cu spectru larg ( purici, acarieni, paduchi, paraziti interni- viermisori intestinali, viermele inimii) si cu spectru restrans – purici si capuse. Substanta poate fi insecticida (omoara parazitii externi), repelenta (ii tine la distanta) sau ambele. Aplicarea lor corecta se face dupa 7-10 de la imbaierea animalului de companie (mare grija in perioada aceasta cu plimbarile, de evitat zonele cu spatii verzi, iarba inalta- aici se ascund capusele), cu o frecventa de 2 – 10 saptamani, in functie de indicatiile primite de la medicul veterinar si tipul de produs ales. Se aplica in zona partii dorsale a gatului, deasupra omoplatilor, direct pe piele. Este o zona in care animalele nu pot ajunge sa se linga, ceea ce ajuta la prevenirea unei posibile intoxicari.

 

2. Zgarda antiparazitara este mai mult o metoda de preventie decat de combatere, spre deosebire de picatura magica. Se recomanda ca zgarda sa fie aplicata dupa o baie sanatoasa si o deparazitare completa. Durata activa a zgarzii poate duce chiar pana la 8 luni de protectie, unele fiind rezistente la apa, un beneficiu pentru a evita scoaterea ei in momentul in care este programata o sedinta de sapuneala.

 

3. Pastila de deparazitare externa +/- interna sunt disponibile produse care ofera avantajul unei protectii duble – deparazitare interna si externa concomitent, si produse care au doar actiune deparazitara externa , iar ambele forme sunt reprezentate de pastile palatabile pe care blanosul tau le va savura si le va percepe ca pe o recompensa.

 

4. Ca tot am scris de sedinte de sapuneala, samponul antiparazitar este completarea perfecta a duo-ului picatura / pastila pentru deparazitare externa+/- interna+ zgarda, fiind tot o metoda de preventie. Eficienta lui este de scurta durata, si nu impiedica reinfestarea, dar ajuta la eliminarea parazitilor aflati pe corpul animalului de companie.

 

5. Pudra antiparazitara: Nu, nu are efect in pudrarea nasului. Marele avantaj al pudrei este ca poate fi aplicata de la o varsta foarte mica (4 saptamani).

 

6. Pe lista mai adaugam si spray-ul antiparazitar, ca metoda de urgenta. In cazul in care animalul de companie are blanita invadata de inamicii paraziti, iar metodele sugerate mai sus nu elimina in totalitate problema, spray-ul antiparazitar salveaza situatia. Are efect rapid (maxim 4 ore) iar dupa aplicarea lui este necesara supravegherea atenta a animalului de companie pentru evitarea intoxicarilor cu substanta activa.

 

7. Combinatia pastila pentru deparazitare interna+/- externa cu zgarda repelenta reprezinta metoda pe care o recomandam proprietarilor in momentul actual.

 

8. BONUS si este bine de tinut minte si inclus in rutina: dupa o plimbare bine meritata, este foarte important sa inspectam blana animalului de companie. Pieptanarea ei este un obicei sanatos, care ajuta si la eliminarea surplusului de blana cauzat de procesul natural de cadere, dar si la depistarea parazitilor.

 

Daca deparazitarea animalului de companie nu este facuta la timp si corect, infestarea cu paraziti externi poate duce la numeroase complicatii, precum iritatii ale pielii sau chiar boli care pot pune viata animalului de companie in pericol.

sursa-marcovet.ro