Sfaturi practice pentru iubitorii de caini

Prin aceast articol încercăm să aducem la cunoștiința proaspeților proprietari și nu numai, câteva reguli elementare de creștere și îngrijire a cățelușilor.

Primul an de viață este o perioadă crucială în dezvoltarea unui cațeluș. În acest an, orice greșeală a stăpânului poate avea urmări grave asupra animalului său.

Câteva reguli simple vă vor împiedica să vă faceți griji în ceea ce privește sănătatea sa și vor evita costurile suplimentare pentru tratarea diferitelor afecțiuni. Insistăm aici asupra bolilor infecțioase care sunt afecțiuni foarte grave, urmate de cele mai multe ori, de moartea animalului. Uneori, după lungi și costisitoare tratamente se obține vindecarea animalului dar cu grave repercursiuni asupra dezvoltării ulterioare.

În concluzie, stăpânul va trebui să respecte regulile referitoare la:

*alimentație.

*igienă.

*suplimente de calciu și vitamine.

*deparazitare internă și externă.

*vaccinare împotriva bolilor infecțioase.

 

1) ALIMENTAȚIA CÂINELUI

Alimente indicate:

-hrană special (uscată sau umedă) după vârstă, talie și greutate precum și

după starea de sănătate (ex: afecțiuni dermatologice, hepatice, renale etc.)

-carne de vită, pui, pește; organe de vită sau pui, fierte sau fripte;

-orez sau arpacaș fiert;

-legume, fructe crude sau fierte (morcov, păstârnac, ardei gras, dovlecel, mere)

-supă de vită sau pui;

-cereale ca atare sau înmuiate în supă sau lapte;

-lactate: lapte dulce fiert, branza dulce de vaci,  iaurt, lapte batut, sana, kefir;

-biscuiti simpli (populari), pâine prăjită, covrigei simpli uscați;

-ou fiert moale sau galbenuș de ou crud de găină sau de prepeliță, dar nu în exces (unul,maxim doua pe saptamana);

-oase de vita fierte dar nu în exces și să nu se desprindă în așchii;

Alimente contraindicate:

-porc, oaie (carne, organe, oase);

-oase de pui, pește

-mezeluri de orice fel;

-prăjeli, sosuri, răntașuri;

-ciocolată, alune, semințe, cacao, pop-corn (dulciuri în

general);

-conserve uz uman (pate de ficat, conserve carne);

-legume fermentescibile (cartofi, mazăre, fasole);

-struguri, stafide, avocado;

-conservanti (vegeta, knorr);

-brânzeturi grase fermentate (brânză topită, cascaval, telemea)

 

Numărul de mese pe zi variază în funcție de vârstă:

-pui câine 2-3 luni = 5-6 mese pe zi

-pui câine 4-5 luni = 4-5 mese pe zi

-pui câine 5-6 luni =  4 mese pe zi

-pui peste 6 luni    =  3 mese pe zi

-adulți                    = 1- 2 mese pe zi

 

Dupa masă, câinele trebuie să beneficieze de cel puțin 30 minute de odihnă, el nu trebuie supus efortului fizic intens.

Cantitatea de alimente la o masă se va aprecia cu atenție în funcție de talie; nu trebuie să li se administreze prea multă mâncare la o masă deoarece câinii nu știu să aprecieze când este de ajuns.

Recomandabil să fie obișnuiți să mănânce hrană specială deoarece aceasta este o hrană perfect echilibrată, îmbogățită cu vitamine și calciu și dozată în funcție de talie.

2) IGIENA

Când vorbim de igienă ne referim la toate acțiunile întreprinse în vederea menținerii sănătății animalului. Noi ne vom limita aici numai la referiri despre spălat, pieptanat și periat după caz, tăiat gheare, toaletă auriculară, vidare glande perianale.

Pentru spălare se va folosi întotdeauna un șampon special. În orice caz nu folosiți orice fel de produs deoarece pielea și părul câinelui pot fi mai sensibile chiar decât ale dumneavoastră. Noi recomandăm o baie generală lunar. La baie trebuie avut grijă să nu intre apă in urechi (eventual se pun dopuri de vată în urechi). Recomandam, de asemenea, ca animalul să fie spălat pe botic, pe labuțe, la funduleț și în jurul organelor genitale ori de câte ori este nevoie.

Rasele de câini cu păr lung trebuiesc pieptănate și periate zilnic insistând mai ales asupra părului de la urechi, încheieturi, coadă. Câinii din cadrul acestor rase trebuie obișnuiti de mici să fie pieptănați și periați.

 

3) SUPLIMENTUL DE CALCIU ȘI VITAMINE

În primele luni de viață, puii de câini, indiferent de rasă, au o rată de creștere foarte rapidă, astfel încât de cele mai multe ori calciul și vitaminele din alimentație nu sunt suficiente pentru necesarul organismului. În funcție de talie, până la o anumită vârstă se vor administra suplimente de calciu și vitamine speciale pentru animale. După această perioadă critică se vor administra vitamine și minerale de întreținere,  de asemenea speciale pentru animale.

Unii câini din rase de talie mare și foarte mare este posibil să necesite în perioada de creștere și un tratament cu calciu injectabil dar numai după un control de specialitate.

 

4) DEPARAZITAREA INTERNĂ ȘI EXTERNĂ

Endo- și ectoparaziții reprezintă un factor de risc  atât pentru animale cât și pentru om de aceea, este absolut  necesar ca animalul dumneavoastră să fie deparazitat intern și extern nu numai la nevoie ci chiar preventiv.

Prima deparazitare internă se face la vârsta de patru săptămâni. Aceasta se va repeta în funcție de produs și greutate după sfatul medicului veterinar. În general, medicul veterinar, în funcție de condițiile date stabilește schema de deparazitare.

Aceasta diferă de la un animal la altul în funcție de:

-mediul de unde provine animalul achiziționat și felul în care a fost întreținut

-deparazitările efectuate până în momentul achiziționării

-mediul în care trăiește animalul (în apartament sau la curte, în colectivități de mai multe animale sau singur)

-educația câinelui (mănâncă resturi alimentare de pe afară) etc.

Deparazitarea interna nu se face cu orice produs. Medicul veterinar stabileste ce produs este mai adecvat, după caz.

În ceea ce privește deparazitarea externă, stăpânul trebuie să prevină în permanență ectoparazitismul; ectoparaziții (purecii, căpusele, păduchii) produc disconfort animalelor, determina apariția bolilor de piele, transmit boli infectioase și parazitare etc.

Se vor folosi în acest sens numai produsele speciale existente în farmaciile veterinare și recomandate de medicul veterinar (zgărzi antiparazitare, pipete cu solutii antiparazitare etc.)

 

5)  VACCINAREA

În primele luni de viață vaccinarea este cel mai important aspect în ceea ce privește sănătatea animalului. Vaccinurile sunt produse injectabile speciale, care conferă rezistență animalului împotriva unor boli foarte grave, chiar incurabile.

ATENȚIE! A nu se confunda orice injectie cu un vaccin.

După caz,  medicul veterinar va stabili la animalul respectiv o schemă de vaccinare.

În primul an de viață se fac mai multe vaccinuri apoi, anual, un vaccin polivalent.

Vaccinurile sunt indicate la orice câine, indiferent de vârstă, rasă, sex.

ATENTIE! Nu se fac la animale bolnave.

-În general, primul vaccin se face la vârsta de 6 săptămâni după o deparazitare internă prealabilă. Acest vaccin, în funcție de condițiile epidemiologice din zona trebuie să asigure imunitate împotriva bolilor: Parvoviroză, Coronaviroză și eventual Distemper (jigodie).

Al doilea vaccin se va face după o deparazitare prealabilă și va fi în funcție de tipul de vaccin folosit la prima vaccinare la un interval de 2 sau 3 săptămâni. Acesta va consolida imunitatea pentru Parvoviroza și Coronaviroza și va asigura imunitatea pentru Distemper (jigodie), Hepatită infecțioasă, Leptospiroză și eventual Parainfluentă.

Al treilea vaccin se va face, de asemenea, după o deparazitare prealabilă la un interval de 2 sau 3 săptămâni și va consolida imunitatea pentru: Parvoviroză, Distemper, Hepatită infecțioasă, Leptospiroză, Parainfluență și dacă animalul a împlinit vârsta de 3 luni se va face și vaccinul ANTIRABIC. Vaccinul antirabic se va face după vârsta de 3 luni si doar dacă animalul este MICROCIPAT și înscris în REGISTRUL DE EVIDENȚĂ Ă CÂINILOR CU STĂPÂN.

Pe perioada vaccinării stăpânul va avea grijă ca animalul să nu intre în contact cu alte animale, chiar dacă sunt sănătoase, să nu fie scos în afara habitatului său .

ATENȚIONAM proprietarii să nu țină animale nevaccinate într-un mediu în care a stat un animal care a avut o boala infecțioasă.

În ultimii ani, medicina veterinară a evoluat foarte mult astfel încât au aparut noi vaccinuri pentru unele boli grave, care sunt transmisibile și la om (GIARDIOZA si BORELIOZA)

Aceste vaccinuri se fac incepand cu vârsta de 9 săptămâni cu rapel la 2 săptămâni și apoi anual.